Robocia obsługa
9 grudnia 2010, 12:48Dalu Rebot Restaurant z chińskiego Jinan to bodajże pierwsza na świecie restauracja, w której obsługują same roboty. Uroczyste otwarcie lokalu na 100 osób odbyło się 5 grudnia. Gości witają dwie recepcjonistki, oczywiście femboty, a obsługę zapewnia 6 maszyn, które wyglądają prawie jak C-3PO z Gwiezdnych wojen.
Ruszaj w trasę z Top Gear, BlaBlaCarem i polskimi gwiazdami
28 lutego 2018, 14:55„Top Gear” to nie tylko samochody, to także ciekawi ludzie, interesujące historie, zabawne pogawędki i niezapomniane przygody. Dla uświetnienia premiery najnowszego sezonu programu - który zadebiutował w najbliższą niedzielę, 25 lutego o godz. 22:00, na kanale BBC Brit - połączyliśmy siły z BlaBlaCar i przygotowaliśmy dla polskiej widowni sześć niecodziennych przejazdów z siedmioma wyjątkowymi osobami.
Danie całkowicie syntetyczne
20 kwietnia 2009, 11:41Francuski szef kuchni Pierre Gagnaire przygotował pierwsze na świecie danie, które w całości powstało nie ze świeżych składników, lecz w wyniku precyzyjnie zaplanowanych reakcji chemicznych. Przystawka z kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, glukozy, kwasu cytrynowego i malitolu zadebiutuje dziś w oznaczonej trzema gwiazdkami Michelina hongkońskiej restauracji w hotelu Mandarin Oriental.
Highendowy domek - szczyt marzeń skrzydlatego lokatora?
24 kwietnia 2013, 06:18Brytyjska filia szwedzkiej sieci marketów budowlano-dekoracyjnych Clas Ohlson zaprezentowała klientom koncepcyjny highendowy domek dla ptaków. Skrzydlaci lokatorzy mogą liczyć nie tylko na własny basen, ale i na komplet mebli ogrodowych.
Niesamowite odkrycie w... popularnej piwiarni. Na całym Półwyspie Iberyjskim nie ma czegoś podobnego
22 lutego 2021, 13:35W całej Hiszpanii i Portugalii nie istnieje nic porównywalnego. Ani pod względem jakości, ani powierzchni, mówi zachwycony archeolog Alvaro Jimenez. Brał on udział w pracach, dzięki którym odkryto niezwykłe łaźnie arabskie (hammam). Łaźnie, o istnieniu których pisano od setek lat, jednak dotychczas brakowało fizycznego dowodu ich istnienia
Niebezpieczne foie gras
19 czerwca 2007, 09:57Uwaga, miłośnicy kuchni francuskiej! Jedzenie foie gras, czyli stłuszczonej gęsiej wątróbki, może u osób z genetyczną podatnością na tę chorobę wywoływać amyloidozę – ostrzegają naukowcy z University of Tennessee.
Stereotyp się potwierdza?
16 kwietnia 2010, 18:40Już w wieku 9 miesięcy dzieci są bardziej zainteresowane zabawkami stereotypowo łączonymi z ich płcią. I tak chłopcy wybierają koparki, samochody i piłkę, nie zwracając uwagi na misie czy lalki. Dziewczynki wręcz przeciwnie – preferują pluszaki lub zabawkowe wyposażenie kuchni.
Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon
21 lipca 2015, 12:10Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.
Domowe maski na włosy – jak je zrobić?
11 sierpnia 2023, 08:07Wizyta w salonie fryzjerskim jest nie tylko czasochłonna, ale i potrafi sporo kosztować. Jeśli więc nie jest nam straszne popularne DIY, możemy stworzyć własne małe SPA i spróbować domowych sposobów na poprawę stanu swoich włosów. Jak zrobić maski? Co będzie nam to tego potrzebne?
Powstaje "inteligentny" wózek inwalidzki
22 września 2008, 10:51Naukowcy z MIT-u chcą ułatwić życie osobom poruszającym się na wózku inwalidzkim. Pracują nad urządzeniem, które będzie uczyło się wyglądu otoczenia i reagowało na komunikaty głosowe.